A fekete áfonya az első számú antioxidánsban gazdag élelmiszer, és világszerte fogyasztják gyógyító, valamint egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt. A meleg zabkása vagy a palacsinta tetején lévő áfonya egy egész más szintre emelheti az ételt, miközben élvezheti a pozitív egészségügyi hatásait.
A fekete áfonya az antioxidánsok kiváló forrása, melyek hatékonyan előzik meg a betegségeket, és erősítik a szervezetet. Az antocianin, az A-vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin, a szelén, a réz, a magnézium és a foszfor segít elejét venni a kognitív károsodásnak, és enyhíti a neurotikus rendellenességeket.
A tápanyagok említett kombinációja megakadályozza a neuronok pusztulását, és védi a központi idegrendszer egészségét. A fekete áfonyáról azt is megfigyelték, hogy enyhíti az Alzheimer-kór tüneteit. A tanulmányok arra is utalnak, hogy meggyógyíthatja a sérült agysejteket, valamint javíthatja a neuron-szöveteket, ezáltal fejleszti a memóriát. (1.), (2.), (3.)
Polimerszerű molekulákból képződött vegyületeket is tartalmaz, melyek megakadályozzák a húgyút falainak belsejében felhalmozódott baktériumok növekedését. Ezek a baktériumok felelősek az olyan fertőzésekért, mint például az E. coli. A fekete áfonya antibiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik, melyek által felveszi a küzdelmet a húgyúti fertőzésekkel, a gyógyulási folyamatot pedig felgyorsítja.
A fekete áfonya az antioxidánsok valóságos tárháza. Flavonoidokat és olyan vegyületeket tartalmaz, mint a pterosztilbén, ezek pedig megakadályozzák a máj- és a vastagbélrák kialakulását. A galluszsav a pterosztilbénnel együtt roncsolja és pusztítja a rák okozta szabadgyököket. A réz és a C-vitamin szintén akadályozza a rákos sejtek terjedését. (4.), (5.), (6.)
A magas glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerek sok betegség okai lehetnek; a fekete áfonya glikémiás indexe azonban alacsony, ami hasznos a vércukorszint szabályozásában. Emellett ellenállóbbá teszi a szervezetet olyan betegségekkel szemben, mint a depresszió, a vesebetegség, a metabolikus szindróma és a cukorbetegség.
A fekete áfonya rendszeres fogyasztása segít megelőzni a szívhez kötődő komplikációkat és egyéb krónikus betegségeket. A flavonoid alvegyületei, mint például az antocianinok megakadályozzák a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását. (7.), (8.), (9.), (10.)
Az antioxidánsok öregedésgátló hatásúak, illetve megakadályozzák a bőr és a test egyéb sejtjeinek oxidatív károsodását. Az öregedés jelentőssé válik, amikor a test szabadgyököknek és UV-sugárzás okozta károsodásnak van kitéve.
Az étrend létfontosságú szerepet játszik az öregedési folyamat lassításában; antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása segíthet megelőzni a folyamatot. A fekete áfonya segít csökkenteni a ráncok, nevetőráncok és napfoltok megjelenését. (11.), (12.), (13.)
Napi javasolt: 30 ml. 1 üveg 15 napra elegendő adagot tartalmaz.
Fogyasztási mód: az áfonyalé iható önmagában, de keverhető más gyümölcslevekkel is.
Ekkor a legjobb: a leg ideálisabb reggel éhgyomorra vagy étkezés után legalább 30 perccel.
Tárolás: felbontás után hűtőben tárolandó és célszerű 15 napon belül elfogyasztani.
A fekete áfonya kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás. Mangánt, K-vitamint és C-vitamint tartalmaz, ami belülről őrzi a test egészségét.
Magas polifenol-tartalommal rendelkezik, ezáltal küzd a szabadgyökök ellen, és kezeli a metabolikus szindrómát. Utóbbi cukorbetegségre, szívbetegségekre és elhízásra is utalhat; ezek mind szívproblémákhoz vezethetnek. Az antocianinok megakadályozzák az elhízást és a magas koleszterinszintet. A fekete áfonya gyulladásgátló tulajdonsága segít a cukorbetegség megelőzésében. (14.), (15.), (16.)
Az antioxidánsok, mint az áfonyában a C-vitaminnal együtt jelenlévő antocianin, nagyszerű munkát végeznek az erős immunrendszer kialakításában. A fekete áfonya több betegséget is megakadályozhat, például a rákot és a cukorbetegséget. Összetételéből adódóan az immunrendszer egyre erősebbé válik a szezonális betegségekkel, például megfázással, influenzával, valamint egyéb betegségekkel és egészségügyi problémákkal szemben.
Az egészséges és ragyogó bőr megfelelő bőrápolással és egészséges táplálkozással érhető el. A fekete áfonya C-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul a bőr rugalmasságához, és csökkenti az arc akne vagy egyéb problémák miatti hegesedését.
A fekete áfonyás maszkok használata biztosítja az egészséges bőrt. Sok bőrápolási termék működése alapul a fekete áfonya gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságain.
Megakadályozhatja az öregedés hatását szemeire és a makula degenerációt is. Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően leginkább a retina élvez védelmet; ennek degenerációja teljes vagy fokozatos vaksághoz vezethet.
A fekete áfonya fogyasztása lassíthatja a degeneratív folyamatokat, így hosszabb ideig élvezheti szemei egészségét. A fekete áfonya karotinoidjai közvetlen hatást gyakorolnak a szemre, és megakadályozzák az oxidatív károsodást. (17.), (18.), (19.)
A fekete áfonya különböző fitonutrienseket is tartalmaz, például kvercetint, myricetint és antocianinokat. Csökkenti a magas vérnyomás és a krónikus betegségek kockázatát, megelőzhetik a rákot. Az antocianinok a flavonoid csoport részét képezik, domináns vegyületei a malvidin és a delfinidin. Az antocianinok adják az áfonya jellegzetes színét, és a bőrben koncentrálódnak.
2010 óta tízezrek kedvence
Élvezze Ön is a Mannavita fekete áfonyalé pozitív élettani hatásait. Az Egészség legyen veled!
1 db = 4.721 ft • 5+1 ajándék = 23.571 ft (-20%)
Copyright © Biofitness.hu, 2010 - 2024 • Mannavita: Az egészség legyen veled