Maradjon egészséges az Áfonyával

A Fekete Áfonya segít az egészségtudatos embereknek abban, hogy megelőzzék a betegségeket

A fekete áfonya különlegessége, hogy tele van olyan polifenol vegyületekkel, melyek támogatják a vékony hajszálerek egészséges működését a testünkben. Ebből fakadóan a fekete áfonya minden olyan problémánál bevethető, ahol sok a vékony hajszálér, például a szemek, az agy és a bőr problémáinál többek között.

A fekete áfonya kitűnő antocianin forrás, mely vegyület képes semlegesíteni a szemekben keletkező káros szabadgyököket, így például a fokozott terhelésnek kitett szemek esetén csökkentik a gyulladást, a fáradtság érzetet. A Mannavita 100%-os fekete áfonya levet nagyon sok számítógép előtt dolgozó issza rendszeresen.

A fekete áfonyát széles körben használják a szem egészségének javítására. Ajánlott a cukorbetegséggel sokszor együtt járó ideghártya problémákra, sárgafolt, szürkehályog ellen, kitűnően javítja az éjszakai tájékozódó képességet, az éleslátást, segít aranyeres és visszeres fájdalmak esetén, ezért várandós nőknek is javasolt a fogyasztása.

...

Nagyon sok fontos vékony ér található az agyunkban is: ha az agyban lévő erek nem működnek megfelelően, romlik a memóriánk, csökken a koncentrációs képességünk és fáradékonyak leszünk. A fekete áfonyában lévő polifenolokregenerálják az agyban lévő vékony ereket, növelik a rugalmasságukat, javítanak a vérkeringésen, így élénkebbek és energikusabbak leszünk. Érdemes tehát fekete áfonya levet inni. 

A Mannavita Áfonyalé kíméletes eljárással készül, a hatóanyagok megóvása mellett, a Német-Alpok alján, félig vad körülmények között termesztett fekete áfonya bogyókból.Nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy más tartósítószereket. Minimális mértékben, rövid ideig van csak felhevítve, így több hatóanyagot tartalmaz mint sok más áfonyalé. Mivel nincsenek benne tartósítószerek, felbontás után hűtőben kell tárolni, és célszerű 15 napon belül meginni. (01.), (02.), (05.)

Maradjon egészséges a fekete áfonya fogyasztásával

A fekete áfonyát az ember legalább már 13.000 éve fogyasztja. Kék színét, mely lássuk be nem túl gyakori a gyümölcsök között, az antocianin vegyületektől kapja.

Az áfonya kiváló rost forrás, így jól tudja támogatni a gyomor és a belek működését. Például a vékonybélben lévő bolyhocskák számára a legjobb táplálékok a növényi rostok. 

Az áfonyának alacsony a glikémiás indexe (GI), azaz csak nagyon kis terhet ró a hasnyálmirigyre, így a legtöbb cukorbeteg is tudja fogyasztani.

A rengeteg polifenol vegyületen túl tartalmaz sok C-, K-, A- és E-vitamint is. Az ásványi anyagok közül jelentősebb mennyiségű a vasból, a mangánból, a foszforból és a káliumból van benne. 



A Mannavita Áfonyalevet 2012 óta több mint 30.000 ember fogyasztotta már. Megkérdeztük őket, hogy milyen célból vásárolták, és ez az 5 válasz volt a leggyakoribb:

  • ... romlott a látásom és kerestem egy természetes megoldást arra, hogy megszüntessem ezt a problémát. Az Önök áfonyaleve ebben segített…”
  • “... számítógép előtt dolgozom és sokat gyengült a szemem, emiatt rendeltem az áfonyalevet. Nem csalódtam benne…”
  • “... magas a vérnyomásra iszom a Mannavita Áfonyalevet…”
  • “... idős szüleimnek rendeltem az áfonyalevet, hogy kevesebb betegség érje őket …”
  • “... húgyúti problémákra iszok tőzegáfonyát és fekete áfonyát…”

Mivel a fekete áfonya erősíti a hajszálereket, ahogy említettük már, a szem vérellátásának fokozásában fontos szerepe van, de eredményesen használhatjuk ideghártya betegségek esetén is. 

Egy vizsgálat során 1 hónapon keresztül fekete áfonya kivonattal kezeltek 31 pácienst. A kísérlet végén beigazolódott, hogy a hajszálerek megerősödtek és az - elsősorban a cukorbetegség okozta - ideghártya bántalmak esetében csökkent a szembevérzés.

Patkányokon végeztek kísérletet az USDA Human Nutrition Center (HNRCA) laboratóriumában, mely során azt tapasztalták, hogy azoknál az egyedeknél, melyek fekete áfonya kivonatot kaptak, lelassultak az öregedési folyamatok, tovább megőrizték mentális frissességüket, ezzel együtt a memóriájuk is javult.

Szintén egy kutatás során derült fény a fekete áfonya menstruációs fájdalmakat csökkentő hatására, melyet az antocianinoknak tulajdonítanak. Ezek a vegyületek segítenek a méh simaizmainak ellazulásában is. A fekete áfonya antocián tartalma enyhíti a gyomorfekély tüneteit, mely állatkísérletek során bizonyosodott be.

Az antocianidinek másik pozitív hatása, hogy az erekben és a kapillárisokban is fokozzák a vérkeringést, ezért a fekete áfonya fogyasztása nagyon hasznos rossz vérkeringés esetén.

A várandósság alatt kifejezetten ajánlott az aranyér és a visszér kezelésére, mivel ilyenkor nagyobb eséllyel alakulnak ki ezek a betegségek. Ha valaki gyakori véraláfutásokkal küzd, érdemes fekete áfonyát fogyasztania. (03.)

Az Egészség legyen veled

100%-os Tiszta Fekete Áfonyalé

  • Fekete Áfonyalé 100%-os az alpok aljáról
  • Áfonyalé tisztán, adalékanyagoktól mentesen
  • Mannavita Áfonyalé
  • Fekete Áfonya bogyókból készített áfonyalé
  • Frissen préselt fekete áfonya gyümölcslé
  • Fekete Áfonya gyümölcslé, áfonyalé
  • Áfonyalé tisztán önmagában
  • Valódi 100%-os fekete áfonyalé
Mannavita FEKETE ÁFONYA lé 100%-os, 500 ml
(319 Vevő Vélemény)

1 db = 4.721 ft 5+1 ajándék = 23.571 ft (-20%)

Az erdők szélén termő fekete áfonya - Vaccinium myrtillus - bogyókból készített ital, hozzáadott anyagok nélkül. Hatékonynak bizonyul a szemek megerősítéséhez, látásromlás ellen, visszerekre, szív és ér-fal erősítéshez, áteresztő bél szindrómára, rossz vérkeringésre, memória romlás ellen, mellékvese alulműködésnél.

Rengeteg polifenol vegyület van a fekete áfonyában

A fekete áfonya “gyógyereje” elsősorban az antioxidánsokban rejlik. A proantociánoknak, flavonoknak, leukoantociánoknak és antociánoknak, melyeknek a gyümölcs kékes-piros színét köszönheti. 100 g friss fekete áfonyában 400 mg antocián származék található. Ezek a vegyületek fokozzák a kollagén-szintézist, melynek alapvető szerepe van a bőr és a kötőszövet egészségében, feszességében, emellett javítják a vérkeringést és antibakteriális hatással is rendelkeznek.

Az antocianidok rendkívül hatékony antioxidánsok, melyek erősítik a hajszálereket, csökkentik azok áteresztőképességét, és meggátolják, hogy a vérlemezkék összetapadjanak. Kitűnő gyulladáscsökkentők, mivel megelőzik a hisztamin, leukotrién és prostaglandin felszabadulását, melyek gyulladásokat váltanak ki a szervezetben.

A fekete áfonyában található antioxidánsok megkötik a káros szabadgyököket. Fél bögre áfonyában annyi antioxidánst találunk, mint 5 adag almában, borsóban, sárgarépában vagy brokkoliban. (04.)

A fekete áfonya pterostilbene nevű antixodánst is tartalmaz, mely kitűnő hatású a vastagbélrák megelőzéséhez.

Az Áfonyalé rengeteg vitamint is tartalmaz. Jelentős az A-, B1-, C- és D-vitamin, valamint nikotinamid és pantoténsav tartalma. A bogyóban emellett nagy mennyiségben vannak jelen gyümölcssavak, katekinek, növényi rostok és pektin is. Gazdag forrása a foszfornak, magnéziumnak, mangánnak, cinknek, vasnak és kalciumnak is.

Az alábbi listában összeszedtük a fekete áfonyában lévő legfontosabb fitotápanyagokat:

Az antociánok

  • malvidin
  • delphinidins
  • pelargonidin
  • cyanidin
  • peonidin
  • petunidin

Hidroxi-fahéjsavak és származékaik

  • koffeinsavak
  • ferulsavak
  • kumarinsavak

Hidroxibenzoesavak és származékaik

  • gallinsavak
  • protokatechuic savak

Flavonolok

  • kempferol
  • kvercetin
  • miricetin

Flavan-3 vegyületek

  • katechin

Stilbenoidok (fitoalexinok)

  • pterostilbén
  • rezveratrol


...

Így javul a látása az Áfonyalé fogyasztásával

Az áfonyalevet a legtöbben a szemek védelme, a szemek regenerálása és különböző szembetegségek miatt isszák. Ilyen például az időskori látásromlás, a fokozott terhelésnek kitett szemek esetén jelentkező szemgyulladás és szemszárazság vagy éppen a szürkehályog. Az áfonyalé fogyasztása nagyon ajánlott cukorbetegeknek is, például a retinopátia megelőzéséhez illetve megszűntetéséhez. (05.), (06.)

A Mannavita Áfonyalé több szinten támogatja a szemünk egészségét:

Antocianinok

Először is az antocianin vegyületek csökkentik a szemekben keletkező káros szabadgyökök számát, melyet például a napfény, a számítógép monitorok vagy éppen a káros “modern” ételek idéznek elő. Ezek a polifenol vegyületek, javítják a szemben lévő vékony erek állapotát, növelik a rugalmasságukat, csökkentik az ott lévő gyulladásokat, így jobb lesz a szem vérellátása, ami végeredményben erősebb szemeket és jobb látást eredményez.

C-vitamin

A fekete áfonya nagyon jó C-vitamin forrás is egyben. A C-vitamin csökkenti a szemben a nyomást, ezzel csökkentve a glaukóma kialakulásának esélyét. A másik fontos tulajdonsága, hogy segíti a kollagén beépülését a testünkbe, tehát az új szövetek épülését, így a szemeknél lévő kötőszövetek fenntartását is támogatja, ezzel pedig megakadályozhatja a makuladegenerációt. Ugye a makuladegeneráció azért alakul ki, mert elmeszesednek a szemfenéki erek, azaz nem tudnak ott megújulni a szövetek, mert nem képződnek új szövetek.

Cink

A fekete áfonyában jelentősebb mennyiségű cink is található. A cink fontos szerepet játszik a makuladegeneráció megelőzésében és az éjszakai látás erősítésében is. A cink hatására a szemeink könnyebben és gyorsabban alkalmazkodnak az éjszakai látáshoz. Cinkhiány esetén általában rosszul látunk sötétben.

Lutein és zeaxantin

A fekete áfonyában jelen van ez a két karotinoid féle is, melyek kulcsszerepet játszanak a szemeink egészséges működésében. Fontos szerepük van a szürkehályog és a zöldhályog megelőzésében és a makuladegeneráció elkerülésében is. A szemeinkben jelen lévő lutein és a zeaxantin megakadályozzák a kék fényt abban, hogy elérje a retina mögötti szemrészeket, így ezzel csökkentve a fény által indukált oxidatív károsodások kockázatát, amely a különböző szem-károsodásokhoz vezet. (07.)

Mennyi a fekete áfonya napi adagja és hogyan kell alkalmazni?

A fekete áfonya nem egy gyógyszer így alapvetően bármennyit lehet belőle inni. A Mannavita Áfonyalé javasolt napi adagja 30 ml. Ha súlyos a problémája, fel lehet emelni az adagot akár napi 3 x 30 ml-re is. 

A napi mennyiség függ attól is, hogy fogyaszt-e esetleg más gyümölcsleveket is. Ha több mindent iszik, akkor a napi 30 ml elegendő.

A fekete áfonya lének nincs intenzív íze, általában mindenki szívesen megissza, még a gyermekek is. Ha mégsem kedveli az ízét, keverjen hozzá más édesebb gyümölcseveket, például goji bogyó levet vagy gránátalmát

Ezek tudják megtámogatni a fekete áfonyát

A fekete áfonya sokoldalúan támogatja testünk egészséges működését. Hatásait meg tudja támogatni más természetes anyagokkal, melyek felerősítik, kiegészítők az áfonyalé hatóanyagait.

Goji Bogyó gyümölcslé

A goji bogyó a természet egyik legjobb karotinoid forrása, mivel egyszerre tartalmaz számos karotinoid vegyületet. Van benne béta-karotin, lutein, béta-kriptoxantin és zeaxanthin is. A karotinodok nagyon sokat tudnak tenni a szemeink egészségéért. Éppen ezért szemproblémák kezeléséhez és a megelőzéshez is a fekete áfonyát a goji bogyóval érdemes együtt alkalmazni a még jobb eredmények érdekében.
A goji bogyóról itt olvashat bővebben...

Tőzegáfonyalé

A fekete áfonya és a tőzegáfonya együtt nagyon jót tesz a húgyutaknak, illetve támogatják a gyomor és a belek regenerálódását. Az áfonyafélék csökkentik a kórokozók számát a vékonybélben, csökkentik a gyulladásokat, ezzel pedig az olyan negatív tüneteket, mint a puffadás, bélgázok, székrekedés és hasmenés. A tőzegáfonyáról itt olvashat bővebben...

Krill olaj

A krill olaj egy sokkal jobb Omega-3 forrás, mint a halolajok, mivel benne az Omega-3 foszfolipid kötésben van jelen, pont úgy, ahogy az emberi testben is, így nagyobb hatásfokkal tud felszívódni. Az Omega-3 zsírsavak kulcsfontosságúak az erekben lévő gyulladások csökkentésénél és a magas LDL-koleszterinszint visszaszorításában. A fekete áfonya és a krill olaj együtt nagyon hatékonyan tudják támogatni az erek, a hajszálerek, a vénák regenerálódását, gyógyulását. A krill olajról itt olvashat bővebben…

Fekete áfonyás limonádé recept

A Mannavita Áfonyalé nagyon jól felhasználható turmixokba és smoothie-ba is. Nincs intenzív íze, mégis fel tudja turbózni vele az italt rengeteg vitaminnal és antioxidánssal.

Hozzávalók:

    • Egy fél citrom vagy citromlé
    • 6 friss mentalevél vagy menta olaj vagy menta aroma
    • Mannavita áfonyalé
    • Méz ( a legjobb a nyers méz levendula méz )
    • Tiszta hideg víz
    • Jég

Elkészítés:

    1. A menta leveleket tegye egy pohárba, és kanállal picit nyomkodja meg őket, hogy a menta aromája kijöjjön. Ha menta olajat vagy menta aromát használ, tegyen pár cseppet a pohárba.
    2. Tegyen a pohárba 1 evőkanál mézet.
    3. Öntsön rá 1 dl tiszta hideg vizet, és keverje jól el.
    4. Öntse fel 2 dl Mannavita Áfonyalével.
    5. Adjon hozzá egy kis jeget.
    6. Nyomjon bele a citromból levet, vagy csepegtessen bele citromlevet.
    7. Keverje jól el, tegyen bele egy szívószálat, és már lehet is inni.

Referenciák, publikált kutatások a fekete áfonyával kapcsolatban

  • (01.)  » Mazza G, Kay CD, Cottrell T, Holub BJ. - Absorption of anthocyanins from blueberries and serum antioxidant status in human subjects. - J Agric Food Chem. 2002 Dec 18;50(26):7731-7.
  • (02.)  » Kay CD, Holub BJ. - The effect of wild blueberry (Vaccinium angustifolium) consumption on postprandial serum antioxidant status in human subjects. - Br J Nutr. 2002 Oct;88(4):389-98.
  • (03.)  » ROBERT KRIKORIAN, MARCELLE D SHIDLER, TIFFANY A NASH, WILHELMINA KALT, MELINDA R VINQVIST-TYMCHUK, BARBARA SHUKITT-HALE, and JAMES A JOSEPH - Blueberry Supplementation Improves Memory in Older Adults - J Agric Food Chem. Author manuscript; available in PMC 2011 Apr 14. - Published in final edited form as: J Agric Food Chem. 2010 Apr 14; 58(7): 3996–4000. - doi: 10.1021/jf9029332
  • (04.)  » Rodriguez-Mateos A, Cifuentes-Gomez T, Tabatabaee S, Lecras C, Spencer JP. - Procyanidin, anthocyanin, and chlorogenic acid contents of highbush and lowbush blueberries. - J Agric Food Chem. 2012 Jun 13;60(23):5772-8. doi: 10.1021/jf203812w. Epub 2012 Jan 24.
  • (05.)  » Wilhelmina Kalt, Aedin Cassidy, Luke R Howard, Robert Krikorian, April J Stull, Francois Tremblay, Raul Zamora-Ros - Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins - Advances in Nutrition, nmz065, https://doi.org/10.1093/advances/nmz065 - Published: 22 July 2019
  • (06.)  » Wuyang Huang, Zheng Yan, Dajing Li, Yanhong Ma, Jianzhong Zhou,corresponding author and Zhongquan Suicorresponding author - Antioxidant and Anti-Inflammatory Effects of Blueberry Anthocyanins on High Glucose-Induced Human Retinal Capillary Endothelial Cells - Oxid Med Cell Longev. 2018; 2018: 1862462. - Published online 2018 Feb 22. doi: 10.1155/2018/1862462
  • (07.)  » Nicole K. Scripsema, Dan-Ning Hu, and Richard B. Rosen - Lutein, Zeaxanthin, and meso-Zeaxanthin in the Clinical Management of Eye Disease - J Ophthalmol. 2015; 2015: 865179. - Published online 2015 Dec 24. doi: 10.1155/2015/865179
...
Fekete Áfonya bogyókból készített áfonyalé

2010 óta tízezrek kedvence

Élvezze Ön is a Mannavita fekete áfonyalé pozitív élettani hatásait. Az Egészség legyen veled!

Mire jó a fekete áfonya?

Az áfonyalé kiemelt, jótékony hatásai

Szemerősítés, Látás javítás áfonyával

Szemek, Látás

Javítja a látást, erősíti a szem hátsó részén található ereket, látásromlásra, kiszáradt szúrós szemre kiváló. A benne lévő antocianinok, csökkentik a gyulladásokat és megakadályozzák a retinát oxigénnel tápláló erek elzáródását. [01.]

Agyserkentés fekete áfonyával

Memória, Agy működés

Az áfonyában lévő polifenolok, csökkentik a gyulladásokat az agysejtekben, ami jobb memóriát és a koncentrációs készséget jelent. [02.]

Érfal erősítés Áfonyával

Érfal, Hajszálerek

Serkenti a mikrokeringést, növeli a kapillárisok vérellátását. Visszerek, hajszálér problémák és érelmeszesedés esetén is igen hatásos. [03.]

Fekete Áfonya bogyókból készített áfonyalé
Gyulladás csökkentő áfonyalé

Gyulladás csökkentő

Minden betegség oka a gyulladás. Az áfonya, tele van ellagsavval és antocianidinekkel. Ezek az erős antioxidáns vegyületek komoly gyulladások mérséklő hatással bírnak. [04.]

Gyulladás csökkentés Áfonyával

Bőr állapot javító

Fokozza a kollagén szintézist, mely a bőr rugalmasságának, üdeségének alapjául szolgáló elasztin termelődését fokozza. Elősegíti a bőr természetes hámlását. [05.]

Szív támogatás áfonyalé segítségével

Szív támogató

Védi a koleszterint az oxidáció ellen. A koleszterin akkor káros csak, ha oxidálódik. Magas vérnyomás esetén, hozzájárul a csökkenéshez. [06.]